Co budu potřebovat?
- lžíce oleje
- 400g libového mletého hovězího masa
- 400g italské klobásy, nadrobno nakrájená (či mleté vepřové nebo hovězí maso)
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, drcený
- 750ml drcených rajčata
- 400ml pasírovaných rajčat nebo protlaku
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 lžičky semen fenyklu
- 1 polévková lžíce soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- těstoviny lasagne (cca 20 plátků)
- 500g sýru ricotta
- 1 vejce
- 300g sýr umozzarella, na plátky
- 3/4 šálku strouhaného parmazánu
Postup:
Recept na světově nejoblíbenější lasagne z allrecipes.com. Náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. V původním receptu je také italské koření, které většina domácností nemá k dispozici, tak píši bokem
1.) Osmažíme na mírném ohni klobásu, mleté hovězí maso (dohněda), cibuli a česnek. Vmícháme drcená a pasírovaná rajčata. Ochutíme cukrem, bazalkou, fenyklem, solí, pepřem, petrželkou a popř. italským kořením. Vaříme zakryté za občasného míchání.
2.) Smícháme v míse ricottu, vejce, zbývající petrželkou a 1/2 lžičky soli.
3.) Předehřejeme troubu na 190 ° C.
4.) Skládáme do zapékací mísy do vrstev: masová omáčka – lasagne – směs s ricottou – plátky mozzarelly – masová omáčka - parmezán. Opakujeme vrstvy, na závěr dáme směs s ricottou, mozzarellu a parmezán (bez masové omáčky).
5.)Pečeme zakryté v předehřáté troubě 25 minut a pak dalších 25 minut odkryté. Před podáváním necháme 15 minut vychladnout. Dobrou chuť!
Otázka je, zda lasagne před pečením vařit či nevařit. Většina lidí lasagne nepředvařuje, lasagne dostatečně změknou pečením v omáčce. Někdo alespoň lasagne předem namočí do studené nebo horké vody. Pokud budete předvařovat, pozor, lasagne mají sklon se slepit a už neodlepit! ;)