Co budu potřebovat?
- vepřové maso nebo zvěřina (kančí maso)
- anglická slanina
- cibule
- máslo
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- vývar nebo bujón
- červené víno
- povidla švestková
- sušené švestky, jumbo rozinky
- vlašské ořechy, oloupané mandle, para ořechy či jiné ořechy
- divoké koření (bobkové listy, pepř celý, nové koření)
- celá skořice, hřebíček
- sůl
- perník na strouhání na zahuštění, nebo perníkové koření + jíška
- vánočka, knedlíky nebo bramborové noky jako příloha
Neuvádím množství ingrediencí, dělal jsem to odhadem. Na 5 litrů omáčky (10 porcí) jsem použil velký kelímek (asi 400g) povidel, 1,5-2kg masa, 150g slaniny, 2 cibule, 5 mrkví, 2 petržele, půl celeru, 2-3l hovězího vývaru, půl flašky červeného vína, 2 celé skořice, 4 bobkové listy, 5 kusů hřebíčku, nového koření, pepře, 50g strouhaného perníku, po 100g pytlících oříšků, rozinek, švestek.
Recept na vánoční černou omáčku, tradiční pokrm našich praprababiček, který nesměl chybět na žádné Vánoce. Vynikající je samotná s vánočkou nebo také jako hlavní jídlo s kančím či vepřovým podávaná s knedlíkem nebo bramborovými noky.
Osmažíme na másle cibuli se slaninou, přidáme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu a mícháme dokud trochu nezežloutne. Dáme do pekáče a navrch přidáme omyté, usušené a osolené maso. Podlijeme vínem a spolu s divokým kořením, celou skořicí a hřebíčkem dusíme pod poklicí cca hodinu na 180-200°C. Průběžně maso obracíme a podléváme. Dopékáme odkryté cca půl hodiny.
Dáme si maso stranou, odstraníme koření. V hrnci povaříme povidla s trochou výpeku, tak aby voněla a lehce zkaramelizovala. Přidáme zeleninu z pekáče a rozmixujeme tyčovým mixérem s povidly a vývarem. Dohušťujeme perníkem na strouhání či jíškou s perníkovým kořením. Vrátíme maso do omáčky, přidáme oříšky, sušené švestky a jumbo rozinky, vaříme na sporáku asi patnáct minut. Podáváme s vánočkou, knedlíkem či noky. Omáčka je dobrá hustá, lépe chutná den odleželá.