Vánoční černá omáčka

Reklama:

Co budu potřebovat?

    • vepřové maso nebo zvěřina (kančí maso)
    • anglická slanina
    • cibule
    • máslo
    • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
    • vývar nebo bujón
    • červené víno
    • povidla švestková
    • sušené švestky, jumbo rozinky
    • vlašské ořechy, oloupané mandle, para ořechy či jiné ořechy
    • divoké koření (bobkové listy, pepř celý, nové koření)
    • celá skořice, hřebíček
    • sůl
    • perník na strouhání na zahuštění, nebo perníkové koření + jíška
    • vánočka, knedlíky nebo bramborové noky jako příloha
     
Neuvádím množství ingrediencí, dělal jsem to odhadem. Na 5 litrů omáčky  (10 porcí) jsem použil velký kelímek (asi 400g) povidel, 1,5-2kg masa, 150g slaniny, 2 cibule, 5 mrkví, 2 petržele, půl celeru, 2-3l hovězího vývaru, půl flašky červeného vína, 2 celé skořice, 4 bobkové listy, 5 kusů hřebíčku, nového koření, pepře, 50g strouhaného perníku, po 100g pytlících oříšků, rozinek, švestek.

Postup:

Recept na vánoční černou omáčku, tradiční pokrm našich praprababiček, který nesměl chybět na žádné Vánoce. Vynikající je samotná s vánočkou nebo také jako hlavní jídlo s kančím či vepřovým podávaná s knedlíkem nebo bramborovými noky.

Osmažíme na másle cibuli se slaninou, přidáme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu a mícháme dokud trochu nezežloutne. Dáme do pekáče a navrch přidáme omyté, usušené a osolené maso. Podlijeme vínem a spolu s divokým kořením, celou skořicí a hřebíčkem dusíme pod poklicí cca hodinu na 180-200°C. Průběžně maso obracíme a podléváme. Dopékáme odkryté cca půl hodiny.

Dáme si maso stranou, odstraníme koření. V hrnci povaříme povidla s trochou výpeku, tak aby voněla a lehce zkaramelizovala. Přidáme zeleninu z pekáče a rozmixujeme tyčovým mixérem s povidly a vývarem. Dohušťujeme perníkem na strouhání či jíškou s perníkovým kořením. Vrátíme maso do omáčky, přidáme oříšky, sušené švestky a jumbo rozinky, vaříme na sporáku asi patnáct minut. Podáváme s vánočkou, knedlíkem či noky. Omáčka je dobrá hustá, lépe chutná den odleželá.

Sdílení dělá radostShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Informace o autorovi:

mamaservis

Další návody od mamaservis:

hadsnehulak z darkusangira 1stromeček
 
cerna omacka
 
Reklama:

Vložit komentář

Musíte být přihlášeni pro možnost psát komentáře.